A mióma és a várandósság

A fogamzóképes korú nők közel egynegyedének van miómája, és kialakulásának valószínűsége az évek előrehaladtéval folyamatosan növekszik. Befolyásolhatja a várandósság kihordását, sőt egyes esetekben már a fogantatást is megnehezítheti, akár meg is akadályozhatja.

Számos várandóssággal kapcsolatos probléma oka lehet:

  • Meddőség
  • Spontán vetélés, habituális vetélés
  • Koraszülés
  • Degeneratio carnosa (vörös elfajulás)
  • Fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenességek
  • Fájásgyengeség
  • Szülési akadály
  • postpartum (szülés utáni) vérzés

Meddőség, vetélés, koraszülés

Napjainkban a gyermekvállalás tervezett időpontja évről-évre kitolódik. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a nők húszas éveiben volt jellemző, addig napjainkra a különböző gazdasági és szociális változások következtében a családtervezés későbbre tolódott, s nem ritka, hogy a nők az első gyermeküket csak 30., vagy akár 40. életévüket betöltve szülik meg. Figyelembe véve, hogy a gyermeket óhajtó nők növekvő életkorával párhuzamosan a miómák előfordulási gyakorisága is nő, várható hogy a meddőségi kivizsgáláson részt vevők között egyre több lesz a miómás beteg. Kezelésük megoldhatja a termékenységi gondokat, és megelőzhetővé teszi a fizikailag, pszichésen, és anyagilag megterhelő asszisztált reprodukciós eljárásokat (beültetés).

A mióma eltávolítást követően, a miómán kívül mással nem magyarázható meddőségben szenvedők 50 százaléka teherbe esett, ami a miómák meddőséget okozó szerepét bizonyítja. Becslések szerint a miómák 5-10 százalékban felelősek a meddőségért.

A méhűr alakját deformáló miómák (első sorban a szubszerózus göbök, illetve a nagy méretű intramurális gócok) meddőséget okozhatnak. A méhnyálkahártya rendellenes vérellátása és a méhűr torziója akadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, a méh és a kürtök motilitási (mozgási) zavara az ivarsejtek transzportját károsítja. A beágyazódás zavarával, az abnormális vérellátással, illetve az idő előtti méhösszehúzódásokkal magyarázhatóak a spontán vetélések és a koraszülések is.

Vörös elfajulás

Kialakulásának alapja, hogy a várandósság miatti fokozott ösztrogén szint hatásának következtében a mióma gyors növekedésnek indulhat, melyet a vérellátása nem tud követni. A vérellátási zavar következtében a tumor elhal, mely fájdalommal, nyomásérzékenységgel jár. Néha idő előtti méhösszehúzódások is jelentkezhetnek.

A magzat fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenessége, szülési akadály

A méhet torzító göbök miatt gyakoriak a fekvési, tartási és beilleszkedési rendellenességek. A nagy göbök szülési akadályt képezhetnek.

Fájásgyengeség, szülést követő vérzés

Az abnormális simaizomszövet miatt a méh nem képes megfelelő összehúzódásokat létrehozni, mely fájásgyengeséget, szülést követően pedig atoniát (a méh összehúzódásának hiánya) és vérzést okozhat.

A mióma kezelésére napjainkban számos módszer kínálkozik. A megfelelő kiválasztása személyre szabott; a beteg életkora, családterve, a panaszok súlyossága, a tumor mérete és elhelyezkedése figyelembe vételével történik. A fogamzó képes korú nők mióma miatti méheltávolítása nem jöhet szóba. Korábban a miómák sebészi eltávolítása adta a legjobb esélyt a kezelés utáni gyermekvállaláshoz. Szakszerű sebészi ellátásukat eleinte a nyitott műtéti miómaenukleáció jelentette, mely mellett/helyett napjainkban egyre gyakrabban alkalmaznak minimálisan invazív endoszkópos műtéti technikákat (hiszteroszkópiát , laparoszkópiát), illetve egyre nagyobb teret nyer a sebészeti alternatívát jelentő mióma embolizáció.